🚚🍽️DOPRAVA ZDARMA: Zadejte kód SPRING pro ČR (případně SPRING pro SK) a máte dopravu zdarma. Platí při nákupech nad 1000 Kč, případně 40 EUR (SK). Akce trvá od 30. 4. do 5. 5. 20024. Užijte si stolování...

STUDENÝ PORCELÁN: VYROBTE SI ORIGINÁLNÍ OZDOBIČKY NA VÁNOČNÍ STROMEČEK

Studený porcelán je skvělá modelovací hmota, kterou si vyrobíte doma za pár korun. Se studeným porcelán se vyřádí především děti, ale jistě zaujme i dospělé kreativní duše. Vyrobíte z něj originální ozdoby a dekorace, práce s hmotou je velmi snadná a nenáročná. Bílá modelovací hmota je ideální na vánoční ozdobičky na stromeček.

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky jedlé sody
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • 1 a čtvrt hrnku studené vody
  • pánev/hrnec s nepřilnavým povrchem
  • potravinářská fólie/pečící papír
  • váleček
  • vykrajovátka
  • další ozdobičky, barvy

JAK HMOTU VYROBIT

Vezměte si nepřilnavou pánev nebo hrnec a za studena do něj dejte všechny suroviny – tedy sodu, škrob i vodu. Vše důkladně promíchejte a začněte pomalu na mírném plameni zahřívat. Celou dobu směs míchejte.

Studený porcelán začne pomalu houstnout, vařte ho do chvíle, než se začne odlepovat od pánve. V tuto chvíli si připravte pečící papír nebo potravinářskou folii, hmotu přendejte a zabalte. Nechte chvíli vychladnout.

Až vás hmota nebude pálit, rukama ji zpracujte jako klasické těsto. Můžete se hned vrhnout na vyrábění. Těsto, které zrovna nepoužíváte, zabalte zpět do folie.

Pokud vám studený porcelán začne v pánvi tvrdnout, trochu ho nařeďte vodou a znovu pořádně promíchejte a provařte, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku.

Vaše výrobky nechte volně uschnout při pokojové teplotě, minimálně jeden den. Pravidelně je otáčejte, jinak by se zkroutily. Nezapomeňte, že se nejedná o klasický porcelán. Tato hmota nesnese vlhko, takže výrobky nedávejte ven.

CO SI Z MODELOVACÍ HMOTY VYROBIT

Nejpopulárnější jsou závěsné vánoční ozdobičky na stromeček. Hmotu si jednoduše vyválejte, nejlépe ji přikryjte potravinářskou folií nebo pečícím papírem, tak vám to půjde snadněji. Pak už stačí jen klasická vykrajovátka. Efektně vypadá, když na vyválenou hmotu obtisknete látku, eventuálně nějaké větvičky či lístky. Takové ozdobičky jsou moc hezké a krásně doplní vánoční stromeček nebo větvičky ve váze.

Dětem pravděpodobně bílá varianta stačit nebude. Vezměte si k ruce tempery, vodovky či akrylové barvičky a ozdoby pomalujte. Rovnou do hmoty můžete přimíchat potravinářské barvivo a hned budete mít barevné ozdobičky. Přidat můžete i třpytky.

Pěkné a jednoduché na výrobu jsou svícínky na čajovou svíčku. Vykrojte si požadovaný tvar, například srdíčko či hvězdičku, a doprostřed obtiskněte čajovou svíčku. Tak vám vznikne kalíšek a máte hotovo.

Ozdoby můžete použít i jako originální dekorace na vánoční dárky, případně také na adventní věnec. Rovněž se hodí jako zápichy do květináčů, stačí jen zezadu přilepit špejli. Hezky vypadá i řetěz, který si vytvoříte z různých ozdobiček a provázku. Řetěz můžete dát na stromeček, na okno, poličku, zkrátka kamkoli.

Zkusíte si také doma vyrobit tyto hezké a jednoduché vánoční dekorace?