🚚🍽️DOPRAVA ZDARMA: Zadejte kód SPRING pro ČR (případně SPRING pro SK) a máte dopravu zdarma. Platí při nákupech nad 1000 Kč, případně 40 EUR (SK). Akce trvá od 30. 4. do 5. 5. 20024. Užijte si stolování...

UMĚNÍ DEKORACE: JAK SKLOUBIT RŮZNÉ DRUHY PORCELÁNU NA JEDEN STŮL

Štědrý den je jen jednou za rok a štědrovečerní večeře je událost, kterou si chce každá rodina užít. K tomu patří výborné jídlo, příjemná atmosféra a také krásně prostřená sváteční tabule. Na co se při prostírání zaměřit a co by nemělo chybět?

UPROSTŘED STOLU NESMÍ CHYBĚT STŘEDOVÁ DEKORACE

Na prostřeném štědrovečerním stole by neměl chybět adventní věnec. Ovšem někdy je stůl opravdu malý a věnec se na něj zkrátka nevejde. V tom případě je tu řešení v podobě malých porcelánových svícnů na čajovou svíčku. Ty také dodají útulnou atmosféru a vejdou se i na ten nejmenší stolek. Dávejte si pozor, aby svícen nebyl příliš vysoký, protože byste na sebe přes něj špatně viděli. Vysoký svícen se ale skvěle hodí jako dekorace na komodu, případně máte-li krb, bude mu to slušet na krbové římse.

Se středovou výzdobou to příliš nepřehánějte, jinak bude tabule působit přeplácaně. Okolo svícínku nebo věnce můžete rozmístit pár drobnějších dekorací, klidně vsaďte na přírodní kousky, jako jsou malé větvičky, šišky, kaštany, nebo několik vánočních baněk. Praktické je použít kromě ubrusu i běhoun. Stůl opticky rozdělí a také vám napoví, kam přesně umístit středovou ozdobu, skleničky a další nezbytnosti.

                 

 JAK KOMBINOVAT PORCELÁN

Pokud jde o nádobí, většina lidí má jednu sváteční jídelní soupravu, kterou používá pouze na Vánoce. Takový kvalitní porcelán je pomyslnou třešničkou na dortu každé sváteční tabule. Vánoční nádobí by určitě mělo být z jedné sady. Vyvarujte se kombinování různých druhů talířů, to zkrátka nikdy nebude vypadat dobře. Vyplatí se investovat a koupit si kvalitní jídelní sadu. U té budete mít jistotu, že vám vydrží opravdu desítky let, neokouká se a vždy bude vypadat perfektně. Navíc většina porcelánu jde bez problémů mýt v myčce a ohřívat v mikrovlnce. Ovšem pro jistotu si to před nákupem ještě ověřte.

Jestliže preferujete minimalismus, pořiďte si jednu bílou jídelní soupravu. Ta se velmi snadno kombinuje a využijete ji i na další slavnostnější události, jako jsou oslavy narozenin, výročí, ale zpříjemní stolování i ve všední den. Příbory můžete použít ty, se kterými běžně jíte, nebo si také koupit set příborů určených pouze na tuto výjimečnou událost. Nezapomeňte je pořádně naleštit, obzvlášť, přijdou-li k vám na večeři příbuzní.

Stejně tak skleničky by měly být z jedné sady. Základem jsou sklenice na vodu a poté skleničky na víno, případně šampaňské. Nádech luxusu a elegance dodá broušené sklo. Nádherná broušená mísa povznese každý bramborový salát na vyšší level. Nebo do ní naskládejte drobnou výzdobu a menší světelný řetěz a užívejte si nádherných odlesků, které broušené sklo vrhá.

      

 Jaký vánoční porcelán máte doma vy?