❗❗Velká výprodejová akce je tu! Vyberte si soupravy i kusový porcelán se slevou až 50 %. Všechny produkty najdete v níže uvedené kategorie "Slevy až 50 %. Platí jen do výprodání zásob, případně do 5. 5. 2024. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA CHOVÁNÍ U STOLU

Chystáte-li se do restaurace, rozhodně není od věci připomenout si pár zásad správného stolování. Na následujících řádcích se dozvíte, jak byste se měli u stolu chovat, a co naopak nikdy nedělat. Tyto zásady neplatí jen pro návštěvu restaurace, i doma bychom se měli snažit chovat kultivovaně a učit to i děti.

ŽÁDNÉ SRKÁNÍ ANI LOKTY NA STOLE

Ať už doma, nebo v restauraci, při jídle by se nemělo srkat, mlaskat, mluvit s plnými ústy. Není vhodné ani používání párátek, smrkání, stejně tak byste neměli zběsile foukat do horké polévky. Lokty se nesmí opírat o stůl, ruce se mohou lehce dotýkat stolu, paže by měly být spíše přitisknuté k tělu tak, abyste při jídlo svými lokty nešťouchali do lidí sedících vedle vás.

Na židli seďte rovně a neopírejte se, jen tak budete moci mít lokty podél těla, též se vám bude lépe dýchat, budete sedět hezky vzpřímeně a v neposlední řadě nehrozí pomačkání oděvu, to platí zejména pro pánské sako.

DRŽENÍ PŘÍBORU

Už od malička by se děti měly učit správně držet příbor. Jak by to tedy vlastně mělo vypadat? Z dlaní by měla vyčuhovat jen asi třetina rukojeti příboru, hroty vidličky směřují směrem dolů, tak jako to vidíme ve filmech.

Při jídle nikdy neolizujte nůž, nepokládejte příbor na stůl, ani s ním nešermujte všude okolo. Pokud bude na stole více příborů, nezoufejte, jednoduché pravidlo říká, že se vždy začíná jíst příborem nejvzdálenějším od talíře.

KONVERZACE U STOLU

Možná vás doma učili, že při jídle se nemluví. To však rozhodně není pravda, důležité je především to, o čem se budete bavit. U stolu byste se měli vyhýbat kontroverzním tématům. Nejožehavějším tématem bývá politika. Samozřejmě je rozdíl, jestli jdete na oběd se šéfem, nebo s kamarády, jejichž politické názory znáte a běžně se o nich bavíte. Všeobecně se ale doporučuje mluvit o neutrálních a pozitivních tématech.

JEZTE STEJNĚ RYCHLE JAKO OSTATNÍ

Pokud jste zvyklí hltat a všechno sníst během pěti minut, u společné tabule raději trochu zpomalte, obzvlášť, jste-li v restauraci. Koukat se ostatním mlsně do talíře, zatímco ten váš už je prázdný, je pro pomalejšího strávníka opravdu hodně nepříjemné a vůbec to není vhodné.

SLAVNOSTNÍ PŘIŤUKNUTÍ

Chcete-li si přiťuknout v restauraci, učiňte tak pouze s vínem, případně sektem. S pivem či panákem tvrdého alkoholu si neťukejte, skleničky se v tomto případě pouze pozvedávají. Skleničky držte za stopku, tak zabráníte tomu, aby nápoj zteplal. Před každým lokem byste si měli ubrouskem otřít ústa a nikdy nepijte, pokud máte v ústech ještě jídlo.

ZAPOJUJTE DĚTI DO PŘÍPRAVY I ÚKLIDU

Společné rodinné večeře jsou považovány za velmi hezký rituál, při kterém se celá rodina sejde a může si popovídat o průběhu dne. Ale děti by měly vědět, že dobroty na talíři se nepřipravily samy a ani nádobí se samo neuklidí. I když ratolesti pravděpodobně budou protestovat, pokuste se je zapojit do úklidu nádobí, případně i do vaření, úměrně jejich věku a projevenému zájmu.

MOBIL NECHTE V KAPSE

V posledních letech je mobilní telefon běžnou součástí života každého člověka. Ovšem v restauraci s přáteli, nebo dokonce během rande, je nevhodné používat mobil a nevěnovat se ostatním spolustolovníkům. To samé platí i pro čtení časopisu a novin.

                         Jídelní servis  Jídelní sada, porcelán, Letem květem, Leander, 16 d_2  Talíř hluboký, český porcelán, 22 cm, Palouček z Louček, Leander_3

Jak jste na tom s pravidly stolování vy? Máte je v malíčku, nebo tápete?