🚨 Sleva 10 % na veškerý porcelán značky Thun 1794. Zadejte kód THUNA a vybírejte. Akce platí od 17. - 21. 4. 2024. Užívejte stolování s kvalitním českým porcelánem. 🍽️ ✨

Zapojili jste se letos do iniciativy Suchej únor?

Iniciativa Suchej únor je tu letos už podesáté. Je pro vás měsíc bez alkoholu velká výzva, nebo vám čtyřtýdenní „Sucháč“ nedělá žádný problém? 

V České republice přibližně každý sedmý dospělý člověk konzumuje alkohol v mnohem větším množství, než by měl. Vydržet měsíc na suchu může prověřit, do jaké míry je alkohol součástí vašeho života.

PROČ DRŽET SUCHÝ ÚNOR

  • Prvním a nejdůležitějším důvodem je samozřejmě zdraví
  • Bojujete-li s kily navíc, velkou motivací by pro vás mohlo být hubnutí. Lihoviny totiž obsahují tzv. prázdné kalorie a velké množství cukru, a ani jedno tělu rozhodně neprospívá. 
  • Alkohol také negativně ovlivňuje spánek. Sice po něm velmi rychle usnete, ale spíte neklidně, můžete se častěji budit, nehledě na nepříjemnou ranní kocovinu.
  • Jestliže si rádi dopřáváte dražší vína či jiné alkoholické nápoje, určitě se měsíc abstinence příznivě projeví i ve vaší peněžence.

ČÍM NAHRADIT ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Nealkoholické nápoje rozhodně nemusí být nuda. Nealko víno, šampaňské, ale i pivo ve stylové skleničce, chutná i vypadá stejně dobře, jako to s obsahem alkoholu. Čaj, kakao nebo horkou čokoládu si zase naservírujte do roztomilého porcelánového hrnku připomínajícího starý dobrý plecháček

Čaj z ostropestřce

Na posílení jater je ideální ostropestřec mariánský. Ostropestřec podporuje regeneraci jater. Seženete ho ve formě oleje, tinktury či tablet. Čaj si snadno připravíte ze semen ostropestřce. Jednu čajovou lžičku semínek rozdrťte, zalijte vroucí vodou a nechte několik minut louhovat. Poté stačí jen scedit a je hotovo. Jestliže nechcete, aby semena ztratila všechny své účinky, neměla by přijít do kontaktu s kovem, a to ani při drcení, ani louhování. Tak na to při přípravě myslete a raději vyndejte z hrníčku lžičku.

Retro hrneček - puntíky  Retro hrnek - modrý okraj  Retro hrnek - Valbella  Retro hrnek - modré kytičky

Smoothie

Smoothie, ať už ovocné, nebo zeleninové, je zdravá bomba plná prospěšných vitamínů a minerálů. Připravit smoothie je rychlé a snadné, hodí se tak v případě, že po ránu nestíháte a nechcete odejít z domu s prázdným žaludkem. Je ideální i jako odpolední svačinka. Nutno ale dodat, že ani s tímto rozmixovaným nápojem by se to nemělo přehánět. V nápoji totiž zkonzumujete podstatně více ovoce a zeleniny, než kdybyste si ho nakrájeli na talířek a normálně ukusovali. Ovoce je také plné cukru, takže dávat si smoothie k snídani, obědu i večeři není dobrý nápad. 

Co se týče toho, co do smoothie vlastně dát, osvědčenými surovinami jsou banány, jahody, kiwi, mango či jablka. Mezi další vhodné přísady patří mrkev, špenát, červená řepa nebo avokádo. Výhodou „smůtýčka“ je, že do něj můžete dát v podstatě cokoliv. Na naředění ovoce a zeleniny používejte vodu, mléko, případně kokosovou vodu.

Sklenice na nealko Globo,2 Mendoza, karafa na víno 1500 ml, Rona23      Sklenice na sekt, Celebration, 210 ml, srdce, Swarovski Elements, 2 ks     Sklenice na koktejly Bar 550 ml, Crystalex Bohemia, 4 ks2   džbán.png23

Zapojili jste se letos do Suchého února, nebo vám podobné „davové akce“ nic neříkají?