Využijte akce "Doprava zdarma". Platí od 29. 3. do 2. 4. 2024 u nákupů nad 1 000 Kč při zadání kódu JARO, u nákupů na Slovensko od 40 EUR při zadání kódu JARO1. Vyberte si.

STOLOVÁNÍ VE SVĚTĚ

Návštěva restaurace v zahraniční se může proměnit ve skutečně nevšední zážitek, obzvlášť, navštívíte-li vzdálené končiny, jako je Japonsko nebo Indie. V těchto zemích jsou zásady stolovaní od těch evropských opravdu hodně odlišné. Ale i v oblíbené Itálii je poměrně snadné dopustit se faux pas. Podívejte se, jak to tedy v zahraničí chodí.

JAPONSKO: SRKÁNÍ A MLASKÁNÍ POVOLENO

Vzdálené Japonsko plné tradic má svá vlastní pravidla stolování, která mohou být pro ostatní kultury mnohdy nepochopitelná. První zvláštností je to, že v Japonsku se při jídle sedí na zemi a je nutné se zout.

Dalším netradičním zvykem je srkání polévky přímo z misky. Co se týče různých zvuků při jídle, vůbec se toho nemusíte bát. Od strávníků se jednoduše očekává, že dají najevo svou spokojenost s pokrmem právě tím, že budou hlasitě mlaskat a srkat. Japonci tedy běžně polévku z misky pijí a vyluzují u toho tyto zvuky. Každý kuchař je samozřejmě nadšený, když ve své restauraci takové zvukové projevy slyší, je to známka toho, že se mu jídlo povedlo. Dokonce je povoleno i spokojené odříhnutí na závěr. Co naopak u stolu nesmíte, je smrkat nebo kýchat.

Hůlky k Japonsku neodmyslitelně patří a je s nimi spojeno mnoho zvyklostí. Hůlky, které vyndáte v restauraci z obalu, byste neměli utírat do ubrousku. Ukazujete tím totiž to, že se domníváte, že hůlky jsou nekvalitní. Hůlky si tedy pouze prohlédněte a zkontrolujte, zda na nich nejsou třísky, pokud nějakou najdete, požádejte obsluhu o nové.

Jestliže si v průběhu jídla chcete hůlky odložit a dát si na pár minut pauzu, nikdy je nezapichujte do misky s rýží, toto se totiž dělá během japonských pohřbů. Také byste vždy měli sníst to, co si objednáte, necháním zbytků byste mohli kuchaře urazit. Zapomeňte i na spropitné, to se v Japonsku nedává.

THAJSKO: POUŽÍVÁNÍ LEVÉ RUKY ZAKÁZÁNO

V Thajsku, i některých dalších asijských zemích, je levá ruka považována za nečistou. Levačka totiž slouží k hygieně intimních partií, takže je nemyslitelné, aby se levou rukou vkládalo jídlo do úst. Leváci tedy mají smůlu. Musí se, alespoň při jídle, přeučit na praváka. Levou rukou je také zakázáno servírovat pokrmy ostatním lidem u stolu. Zvykem také je, že jídlo je servírováno v mnoha menších miskách, z těch si postupně nabíráte to, na co zrovna máte chuť.

INDIE: BANÁNOVÝ LIST MÍSTO TALÍŘE

Pokud si neumíte představit jíst rukama v restauraci, pak věřte, že v Indii je to naprosto normální věc. Tam se jídlo běžně konzumuje pomocí rukou, často jsou k dispozici placky, kterými se jídlo nabírá. Mytí nádobí zřejmě není jejich nejoblíbenější koníček, takže jídlo se servíruje na velkých banánových listech, ty se po použití prostě vyhodí. I v Indii platí pravidlo nečisté levé ruky.

RUSKO: VODKA KAM SE PODÍVÁŠ

Při návštěvě Ruska se připravte na to, že na vás kromě jídla čeká i značné množství vodky. Odmítnout tento oblíbený alkohol je prakticky nepřijatelné, tím byste totiž hostitele urazili.  Vodka se pije neředěná a Rusové si také opravdu potrpí na přípitky a s nimi spojené proslovy.

ITÁLIE: ZAPOMEŇTE NA SÝR NAVÍC

Máte-li rádi velké množství sýra na pizze, v italské restauraci si o přídavek rozhodně neříkejte. Žádat o sýr navíc je totiž urážka kuchaře. Sýrové pravidlo platí nejenom pro pizzu, ale i pro těstoviny a další chody. Pizzu můžete bez obav jíst rukama. Co se týče oblíbeného cappuccina, Italové ho pijí zásadně dopoledne. Pokud si ho objednáte po obědě, každý hned pozná, že jste turista neznalý místních zvyklostí.

                    Jídelní sada, porcelán, Letem květem, Leander, 16 d_4 Čajová sada, porcelán, pomněnky, Sonáta, Leander Snídaňová sada, český porcelán, Palouček z Louček, Leander, 5 D._2

Jak se vám tato pravidla stolování líbí, a chtěli byste, aby se některé z nich zavedlo i u nás?