💙⏳Získejte slevu 10 % na všechny produkty z kolekce Valbella - na sady i kusový porcelán. Stačí zadat kód Valbella. Platí JEN od 26. do 28. 4. 2024.⏳

6 MÝTŮ O NÁDOBÍ Z ČESKÉHO PORCELÁNU

Dříve jsme český porcelán našli snad v každé domácnosti. Bylo to něco, co se dědilo z generace na generaci. V současné době mnoho lidí přešlo od tradičního českého porcelánu k tomu, co běžně koupíme v supermarketech, případně velkoprodejně s nábytkem. Většinou však jde o výrobky ve výrazně nižší kvalitě.

Mnozí se odvrátili od české klasiky kvůli hojně kolovaným mýtům. Pojďme se na ně podívat.

1) JE JEDNO, JESTLI ČESKÝ, NEBO JINÝ PORCELÁN

Říkáte si porcelán jako porcelán? Vždy vzniká přeci stejně, tak musí být stejná i jeho kvalita a je jedno, jestli je vyrobený u nás, nebo někde jinde, a rozdíl je jen v ceně? Není tomu tak. Důležitá je především kvalita kaolinu. A právě kaolin z Karlovarska je výjimečný. Porcelán z něho dosahuje výrazných kvalit v podobě vysoké bělosti a nadstandardní tvrdosti. Na porcelánu tak časem nevznikají šedé šmouhy, ale je vizuálně stále stejně pěkný jako při jeho zakoupení.

2) ČESKÝ PORCELÁN JE DRAHÝ

Ano, jeho pořizovací cena je vyšší než u některých „konkurentů“ z ciziny, ovšem mnoho zahraničních výrobců, především ze západní Evropy, nabízí výrazně dražší porcelán, než je ten karlovarský. Samozřejmě v supermarketech najdete i levnější porcelán než je ten český. Obvykle však vydrží jen několik let, pak je třeba ho vyměnit. Alespoň v případě, že nechcete jíst z otlučených talířů (kdo sem tam neťukne s talířem) s ošoupaným dekorem.

U českého porcelánu jsou barvy a vzory vtavené do glazury, a proto dekor i za dvacet let vypadá stejně jako v den jeho koupení. A díky bytelnosti nádobí se vám jen tak nestane, že by se oprýskal tím, že s ním někde ťuknete.

3) JE VHODNÝ JEN PRO SVÁTEČNÍ VYUŽITÍ

Možná si také z dětství pamatujete, že vybraný porcelán měli naše rodiče a prarodiče pěkně vystavené ve vitríně a byl svátek, když se do něj servíroval oběd, či nalila káva. K českému porcelánu rozhodně takto přistupovat nemusíte. I vaše babičky s velkou pravděpodobností měly v kredenci další nádobí tuzemské výroby, na nějž běžně servírovaly.

Není důvod ho nějak speciálně opečovávat a „šetřit“, aby vydržel. Bez problému vyhovuje každodennímu používání. I když...Klidně si pořiďte sadu pro běžný den a svátek. Nebudou se lišit kvalitou, ale dáte nádech nevšednosti svému nedělnímu, vánočnímu či jinak svátečnímu stolování. Nezapomínejte: Jíme i očima, a když se sejde rodina u jednoho stolu, je třeba si vychutnat nejen jídlo.

  

4) NEDÁ SE MÝT V MYČCE

Myčka se stala standardním vybavením domácností. A kdo už ji jednou má, rozhodně nechce mýt nádobí ručně. Pokud žijete v představě, že český porcelán nepatří do myčky, můžeme vás uklidnit. Bez problému ho tam myjte. A ani u dekorovaného nádobí nemusíte mít obavy, že by časem dekor vybledl. Jak už jsme uvedli, je vtavený do glazury a nic s ním nehne. Na myčku nádobí zapomeňte jen v případě, že se vám líbí porcelán se zlatým, stříbrným či platinovým zdobením. Ten skutečně do myčky nádobí nepatří.

5) "NEKAMARÁDÍ" SE S MIKROVLNKOU

Zde platí to samé jako u myčky. Pokud zrovna nemáte porcelán s kovovým zdobením, ohřívejte pokrmy v mikrovlnné troubě dle libosti.

6) NEHODÍ SE DO MODERNÍ DOMÁCNOSTI

Mnozí mají český porcelán spojený s motivy, které se hodí spíše na chalupy, či do dob našich babiček. V nabídce však najdete i moderní motivy a tvary odpovídající současným požadavkům na design. Nutno však říci, že i tak jsou mezi příznivci českého porcelánu v oblibě spíše tradiční dekory. Jsou krásné a nadčasové. A přesně takové by mělo být nádobí, které vydrží v domácnosti i několik desítek let. 

             

Jsou oblasti, v nichž jsou české výrobky skutečně jedinečné, a sahat po zahraničních variantách není krok správným směrem. Jednou z nich je porcelánové nádobí. Vraťme se k tradici a užívejme si stolování se vším, co k němu patří.