💙⏳Získejte slevu 10 % na všechny produkty z kolekce Valbella - na sady i kusový porcelán. Stačí zadat kód Valbella. Platí JEN od 26. do 28. 4. 2024.⏳

CIBULÁK – NÁDOBÍ S VÍCE NEŽ STOLETOU TRADICÍ

Cibulákové nádobí patří mezi poklady mnohých českých domácností a často se předává z generace na generaci. Svoji popularitu si stále drží, a to napříč celým věkovým spektrem. I mnozí mladí dnes nedají dopustit na slavnostně prostřený stůl, na kterém se vyjímá tradiční modrý cibulák.

Cibulák se nejprve vyráběl v německé Míšni. Od roku 1885 ho začala vyrábět česká porcelánka v Dubí u Teplic. Je to neuvěřitelné, ale na tento bílomodrý skvost můžeme být pyšní už celých 138 let. Cibulákový vzor má na svědomí malíř míšeňské porcelánky Johan D. Kretschmar, který v ní pracoval v letech 1726–1752. Porcelánka v Dubí patří mezi čtyři poslední manufaktury na světě vyrábějící cibulák pomocí tzv. podglazurové technologie.

NA CIBULÁKU NEJSOU ŽÁDNÉ CIBULE

Jestliže jste si do teď mysleli, že ta kulatá věc na okrajích talířů je cibule, rozhodně v tom nejste sami. To si mysleli lidé i dříve, a tak vznikl „Zwiebelmuster“ – tedy v překladu z němčiny „cibulový vzor“. Ve skutečnosti se ale jedná o granátová jablíčka. Dále se na cibulákovém nádobí nachází orientální motivy pocházející z Číny. Takže žádnou cibuli, ani jinou zeleninu, na něm nenajdete.

PRAVÝ A NEPRAVÝ CIBULÁK

Za pravý, tedy originální cibulák, je považován právě porcelán vyrobený v Dubí od firmy Český porcelán a.s. Toto nádobí se vyrábí tzv. podglazurovou technologií. To znamená, že se dekor nanáší pod glazuru, díky tomu se nemůže zničit, nevadí mu ani mikrovlnka či myčka na nádobí.

Za nepravý cibulák je označován porcelán vyrobený českými porcelánkami Thun nebo Leander. Nemusíte se tedy bát, že by šlo o nějaký „fake“ z Číny. I toto nádobí má svoji hodnotu a kvalitu. Rozdíl je nejenom v ceně, ale i v tom, že u tohoto tzv. falešného cibuláku je dekor na glazuře, nikoli pod ní. Jestliže si nejste jisti, jaký cibulák doma máte, zkuste jednoduchý test. Přejeďte po nádobí prstem, pokud nic neucítíte, jste hrdým majitelem pravého podglazurovaného cibuláku.

SNADNO DOKOUPÍTE TO, CO SE ROZBILO

Máte doma jídelní soupravu, ale rozbili jste jeden talíř? Žádný problém. Díky tomu, že se cibulák vyrábí již dlouhé desítky let stále stejným způsobem, si můžete bez problémů dokoupit to, co potřebujete. To je obrovská výhoda, díky které i starý servis po babičce hravě doplníte novými kousky a nikdo nepozná rozdíl.

MOTIVY PLNÉ SYMBOLIKY

Na cibulákovém nádobí se nenachází žádné motivy zeleniny, zato je plné nádherných květinových vzorů. Každý jeden obrázek má nějaký symbolický význam.

  • Granátové jablíčko nacházející se na okrajích talířů je symbolem plodnosti, hojnosti zdravého potomstva, úrodnosti a blahobytu.
  • Broskev také najdete na okrajích talířů a symbolizuje dlouhověkost, anebo dokonce nesmrtelnost.
  • Mezi středem talíře a praporem (okrajem) se nachází ještě jakási obruba nazývající se bordura nebo též květinový lem. Zde jsou vyobrazeny čtyři lotosové květy a pnoucí popínavá rostlina.
  • Mezi dominantní motivy, které zdobí prostředek talířů, se řadí pivoňkový keř. Ten znázorňuje vznešenost, bohatství a vzrůst.
  • Ve středu talíře se nachází i bambusová větev. Ta je omotána popínavou rostlinou s květy, mělo by se jednat o liánu či svlačec. Jde o symbol soudržnosti.
  • Velký květ astry nebo také chryzantémy symbolizuje čas, opět byste ho našli uprostřed talíře a jde o jeden z ústředních motivů cibuláku.

Líbí se vám cibulákové nádobí, popřípadě dáváte přednost moderně před klasikou?