OSLAVTE MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN

Každoročně připadá na 8. března Mezinárodní den žen (MDŽ). V našich končinách je spojen především s totalitním režimem, ale přitom s ním nemá nic společného. Svátek má více než stoletou historii a je především svátkem rovnoprávnosti mužů a žen.

MDŽ V ČESKÉ REPUBLICE

V ČR si asi téměř každý spojuje MDŽ se socialistickým režimem. Po sametové revoluci v roce 1989 se zcela přestal slavit a do kalendáře se vrátil až v roce 2004.

Dříve byl spojován především s rudými karafiáty, ručníky nebo mýdly, které ženy u nás za komunistického režimu dostávaly. MDŽ také tak trochu nahrazoval Svátek matek, který komunisté záměrně potlačovali. Mnoho dětí k MDŽ obdarovávalo své maminky květinou nebo nějakou drobností.

Mezinárodní den žen je ale především oslavou ženských práv. Mnoho lidí odmítá tento významný den slavit, právě kvůli propojení s komunisty, ale přitom je význam MDŽ zcela jiný.

Původním významem Dnu žen bylo upozornit na to, jakým sociálním, ekonomickým, kulturním i politickým problémům musí ženy čelit. Dříve byl svět zrkátka doménou mužů a ženy byly tak nějak na okraji. Svátek chtěl pomoci tomu, aby se ženy mohly rozvíjet, uplatňovat své schopnosti a práva.

ZAČALO TO V NEW YORKU

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka demonstrace z roku 1908, kdy švadleny z New Yorku protestovaly proti špatným pracovním a životním podmínkám. Ženy požadovaly kratší pracovní dobu, vyšší platy, volební právo a konec dětské práce.

Heslem této newyorské stávky bylo „chléb a růže“. Chléb byl symbolem lepších ekonomických jistot a růže symbolizovala zlepšení životních podmínek.

PROČ SE SLAVÍ 8. BŘEZNA

Mezinárodní konference socialistických organizací v Kodani navrhla v roce 1910, aby byl Den žen zaveden jako mezinárodní svátek. Návrh podala německá socialistka Clara Zetkinová a účelem bylo, aby ženy bojovaly za své volební právo. V té době, ale ještě nebylo stanoveno datum, kdy by se měl svátek slavit. Úplně poprvé se MDŽ slavil 19. 3. 1911, toto datum, jak víme, bylo změněno.

Možná trochu překvapivě, ale o tom, že se MDŽ bude slavit 8. března, rozhodlo Rusko. Respektive ruské ženy, ty v únoru 1917 stávkovaly proti první světové válce, jejich heslem bylo „chléb a mír“. Jejich protesty vyvolaly revoluci, dokonce i ruský car byl donucen k abdikaci. Rusky protestovaly 23. 2. juliánského kalendáře, tento den v gregoriánském kalendáři odpovídá právě 8. 3.

JAK SE SLAVÍ MDŽ

Asi tím nejčastějším dárkem je řezaná květina. Většinu žen květiny skutečně potěší, ovšem karafiáty raději nechte v obchodě. Dalším častým dárkem jsou sladkosti, čokoláda, bonboniéra nebo pěkný šperk či parfém.

Důležitou ženu ve vašem životě můžete obdarovat i originálním porcelánovým dárkem, který jí vydrží dlouhé roky. Doma uvařenou večeři servírovanou na pěkném slavnostnějším nádobí neodmítne žádná žena.

Už víte, jakým dárkem letos uděláte radost?