🚨 Sleva 10 % na veškerý porcelán značky Thun 1794. Zadejte kód THUNA a vybírejte. Akce platí od 17. - 21. 4. 2024. Užívejte stolování s kvalitním českým porcelánem. 🍽️ ✨

Je tu podzim - zahřejte se!

Podzim se naplno přihlásil a ochlazení vyzývá k tomu, abychom se začali tepleji oblékat a ve svých domovech naplno roztočili kohouty radiátorů. Je mnoho způsobů, jak se v tomto období zahřát, ale jeden z nejpříjemnějších je dobrým jídlem a pitím.

9a811aca1fbe38bdaf80be9fbb3d2395

                        (zdroj obrázku)

Všichni známe ten pocit, když se vrátíme promrzlí domů a uvaříme si dobrý horký čaj do velikého hrnku, můžeme se schoulit do křesla a při popíjení si zahřívat ruce. Pro větší společnost z venku prochladlou udělejte čaj rovnou do velké konvice a tu postavte na ohříváček s čajovou svíčkou, abyste si i poslední doušek vychutnali za tepla.

Kdo preferuje na zahřátí spíše kávový nápoj, může zvolit kávu do většího šálku nebo přímo hrnku, ochucenou mlékem, šlehačkou nebo dobrým sirupem do kávy. V tyto sychravé dny rozhodně neuškodí ani kapka alkoholu. Taková Alžírská káva s vaječným koňakem nebo Irská káva s trochou whisky zahřeje ještě více a díky své chuti a hutnosti plní zároveň funkci dezertu. Zákusek ke kávě tedy můžete odmítnout, ale zároveň uspokojíte chuťové buňky a váš dobrý pocit bude dvojnásobný! Tento typ kávového nápoje se obvykle servíruje „do skla“, tedy do vysoké sklenice na nožce, určené pro horké nápoje, aby vrstvy ingrediencí vynikly i po stránce vizuální.

Pokud je nám chladno a zároveň máme hlad, není lepšího způsobu, než se zahřát jídlem. A poslední čtvrtina roku velí: péct, zapékat, pomalu a dlouho vařit! Pokud máte rádi pečené maso, ať už hovězí, vepřové, nebo dáváte přednost drůbeži, je lepší vložit budoucí pečeni do trouby rozehřáté méně, než jsme zvyklí, a o pár hodin dříve. Dlouhým pečením při nižší teplotě se maso nevysuší, zůstane šťavnaté a na talíři se bude rozpadat. Takto připravované maso je dobré péct v hlubším pekáči nebo zapékací míse s poklopem a spíše ho dusit a až v poslední fázi odstranit pokličku, zvýšit teplotu a dopéct kůrčičku.

Milovníci bezmasých pokrmů si mohou upéct zeleninu, která se hodí pro podzimní období, tedy mrkev, cibuli, česnek, dýni hokaido, pastinák nebo celer. Očištěnou, na větší kusy nakrájenou zeleninu promícháme s olivovým olejem a čerstvým tymiánem, přidáme sůl a pepř a rozloženou na plechu nebo v otevřeném pekáči upečeme v troubě. Takto připravenou zeleninu můžete podávat s jogurtovo-česnekovým dipem, servírovaným třeba v klasickém omáčníku.

DSC_0247

A pokud máte rádi „jídla z jednoho hrnce“, určitě zvolte zapékání. Možností zapečených pokrmů je bezpočet. Místo klasické sekané zkuste polovinu masa nahradit podušenou zeleninou (růžičková kapusta, mrkev, paprika), přidejte čerstvé bylinky a dijonskou hořčici a rozprostřete do vymazaného porcelánového pekáčku. Do třiceti minut máte hotovo! Podobně se dají připravit pokrmy s rýží, těstovinami, brambory, výběr je opravdu veliký. Já osobně stále váhám, zda u mě z těstovinových zapečenin vítězí šunkofleky nebo lasagne s boloňskou omáčkou. Klasické „flíčky“ ze školní jídelny na základní škole bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel, s přílohou nakládané červené řepy, která těstoviny barvila do růžova. Italové zase vymysleli geniální kombinaci masové boloňské omáčky a bešamelu, které od sebe oddělují vrstvy tenkých těstovinových plátů. Trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to…

Ať už se zahříváte jakkoliv, užijte si to a pokud je to prostřednictvím jídla, užijte si stolování!

Tereza

 

Jídelní soupravy   Talířové soupravy   Kávové soupravy   Čajové soupravy   Sklo   Příbory