🚨 Sleva 10 % na veškerý porcelán značky Thun 1794. Zadejte kód THUNA a vybírejte. Akce platí od 17. - 21. 4. 2024. Užívejte stolování s kvalitním českým porcelánem. 🍽️ ✨

Jak si užít stolování?

Jak si užít stolování

 

Užijte si stolování!

Jídlo nás v různých obměnách provází každý den, strava je jednou ze základních potřeb pro náš život. Co si však pod „jídlem“ představujeme, v tom se každý z nás liší. Někomu stačí zhltnout cosi z plastové misky při sezení u počítače, druhý zase nedá dopustit na doma připravenou svačinu. A mnozí si v dnešní době snaží užít si alespoň jedno jídlo denně v klidu, u hezky prostřeného stolu.

A právě od toho „stolu“ je odvozeno slovo stolování. Co ale toto slovo vlastně znamená? Podle jedné definice se jedná o „souhrn společenských pravidel, která se týkají hygieny, protírání stolu, správného chování při jídle a obsluhy.“ Může také označovat „přípravu a úpravu stolu například při slavnostní příležitosti.“ (Wikipedie)

Jedná se tedy o složitější disciplínu, která zahrnuje více oblastí. Etiketa stolování leckomu může přijít náročná a zbytečná. Na druhou stranu spousta věcí ohledně prostírání a chování se u stolu lze naučit už malé děti. Při alespoň základní znalosti těchto pravidel nás pak nezaskočí účast na společenské večeři a s chutí uspořádáme vlastní hostinu pro přátele.

Hezky stolovat můžeme i v rodinném kruhu. Alespoň o víkendu lze uspořádat pozdní snídani u svátečně prostřeného stolu a na nedělní oběd vytáhnout z vitríny jídelní soupravu po babičce, z které jinak jíme jen o Vánocích. Uvidíte, že z hezkého porcelánu jídlo lépe chutná a od rodinného oběda budete vstávat s lepším pocitem. 

cibulak-snidane-leander_1

 

Jak si užít stolování?

Stolování by mělo být souhrnem společenských pravidel… Ano, je dobré vědět, na kterou stranu talíře patří nůž nebo do jaké sklenky máme hostům nalít víno. Zároveň však můžeme nabourat konvence, kombinovat různé druhy nádobí, používat jednotlivé kusy netradičně, míchat styly.

Nemyslím tím ovšem zbytky omlácených talířů povalujících se na igelitovém ubruse a hliníkové příbory. Pro hezké a nápadité prostírání je dobré si pořídit kvalitní kousky, které se třeba dají navzájem kombinovat, doladit stůl pěkným bavlněným ubrusem a zajímavými prostírkami a doplnit tabuli například stojánkem na ubrousky či porcelánovým svícnem.

Základem pro stolování by měla být sada jednoduchých talířů. V sadě se talíře prodávají po šesti, je však dobré si přikoupit ke každému druhu ještě alespoň 2-4 talíře. Jednak se talíře občas rozbíjejí a více talířů se vždycky hodí, pokud hrozí, že vás navštíví větší počet hostů. Pro slavnostnější příležitost je možné si pořídit celou jídelní soupravu, která kromě sady talířů obsahuje ještě polévkovou mísu, omáčník, slánku a různé druhy mís a velkých servírovacích talířů. K této sadě můžete doladit i kávovou soupravu. Když pak budete hostům po výborném obědě nalévat dobrou silnou kávu z krásné konvice a servírovat moučník na sladěné talířky, ohromení bude dokonalé a pochvaly veliké.

Užijte si i doplňky! Často se dají koupit jednotlivě, můžete je zajímavě kombinovat a používat netradičním způsobem. Pořiďte si několik tvarů a velikostí mlékovek, od maličké pro jednoho kávomilce až po velikou litrovou a v létě do ní udělejte ledový čaj. Do krásných omáčníků se nemusí servírovat jen šťáva k masu, ale i studené omáčky nebo pomazánky k snídani. Nahřátou polévkovou mísu můžete využít i k uchování knedlíků nebo řízků v teple.

Používejte kávové a čajové konvice, rozlévání nápoje u stolu je více stmelující, než když si každý žmoulá v hrnku svůj pytlík s čajem. Pořiďte si se svou drahou polovičkou dva hezké šálky, které budou jen vaše, a naservírujte si odpolední kávu na zahradě. Krásný porcelán přece patří i ven! Nežijeme sice jen, abychom jedli, ale dobré jídlo u pěkně prostřeného stolu jistě dokáže pozvednout duši každého z nás. 

oblibene-hrnky_1

Jídelní soupravy   Talířové soupravy   Kávové soupravy   Čajové soupravy   Sklo   Příbory