❗❗Velká výprodejová akce je tu! Vyberte si soupravy i kusový porcelán se slevou až 50 %. Všechny produkty najdete v níže uvedené kategorie "Slevy až 50 %. Platí jen do výprodání zásob, případně do 5. 5. 2024. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost.

MĚJTE ZÁKLADY STOLOVÁNÍ V MALÍKU

Jak se vám líbil kvíz z minulého týdne? Doufáme, že jste byli úspěšní, ale jestliže jste si přeci jen s některými otázkami nevěděli rady, přečtěte si následující text, ve kterém se dozvíte správné odpovědi.

Prostírání se liší podle toho, jak slavnostní je daná událost, na kterou se chystáte. Pokud připravujete tabuli pro běžnou večeři s přáteli či rodinou, je jasné, že není nutné, aby byla tak honosná. Jestliže se doma rozhodnete pohostit svého šéfa nebo pořádáte zásnubní večírek, očekává se, že stůl bude vypadat dokonale.

UBRUS

V obou případech byste neměli vynechat ubrus. Stůl bude zkrátka vždycky vypadat lépe, použijete-li látkový ubrus v neutrální barvě. Vhodná je bílá, béžová, eventuálně krémová. Ubrus musí být vyžehlený. Máte-li doma krásný dřevěný stůl, určitě se ho nemusíte bát ukázat, ale v případě zmíněné návštěvy šéfa přeci jen raději sáhněte po bílém ubrusu. Důležité je, aby stůl nepůsobit přeplněně, takže to nepřehánějte s dekoracemi. Drobná ozdoba v podobě živých květin a několika svíček postačí. Dbejte na to, aby váza či svícen nebránili ve výhledu.

PODKLADOVÝ TALÍŘ

Podkladový neboli klubový talíř je určený k tomu, aby se na něj pokládaly ostatní talíře – tedy mělký, hluboký a dezertní. Podkladový talíř během jídla nikam neodnášejte, nechte ho na místě po celou dobu. Na klubový talíř ještě položte ubrousek, tak zabráníte poškrábání a vrzání dalšího talíře, který na něj dáte. Tento talíř samozřejmě slouží spíše pro významnější události, při běžné večeři s kamarády ho nepotřebujete.

TALÍŘEK NA PEČIVO

Na levou stranu od tohoto podkladového, případně mělkého talíře, patří menší talířek na pečivo a nůž na máslo. Jestliže se už těšíte až se do rohlíku nebo chleba zakousnete, tak zadržte. Pečivo nikdy nekousejte ani nekrájejte příborem, ulamujte si jednotlivá sousta.

PŘÍBORY

Toto je asi nejtěžší část, která mnohdy dokáže poplést hlavu. Zapamatujte si jednoduché pravidlo. Příbory jsou na stole položeny tak, jak je budou hosté postupně používat. Strávnici tedy vždy začínají jíst příborem nejvzdálenějším od talíře. Ještě je dobré připomenout, že vidlička by se vždy měla držet hroty dolů.

Vidlička patří na levou stranu talíře. Nůž a lžíce se pokládají na pravou stranu talíře s tím, že blíže k talíři leží nůž. Lžíci totiž budete používat jako první, proto je umístěna nejdále od talíře.

Pokud budete konzumovat i předkrm, tak vidličku a nůž na předkrm umístěte úplně nejdále od talíře. Tedy malá vidlička patří vedle vidličky na hlavní chod, přesněji na levou stranu nejdále od talíře. Na pravé straně směrem od talíře bude nůž na hlavní chod, polévková lžíce a na samotném okraji malý nůž na předkrm. Opět proto, že předkrm budete jíst dříve, než polévku a hlavní chod, takže tento příbor na předkrm použijete jako první.

Nad talířem je horizontálně položený příbor na dezert. Vidlička na dezert má hroty na pravé straně, lžička směřuje doleva. Dezertní příbor je menší než příbor na hlavní chod.

V případě, že budete podávat rybu, by neměl na stole chybět příbor na ryby. Vidlička na ryby má mezi druhým a třetím hrotem takový malý oblouček. Díky němu se snadněji oddělují kosti od masa. Nůž na ryby je placatý, svým tvarem může mírně připomínat lopatku na dort. Chystáte-li se podávat steaky, vyměňte klasický nůž za ten steakový s vroubkovaným ostřím.

SKLENICE

Pro každého hosta si přichystejte maximálně tři sklenice. Někdy si vystačíte pouze se dvěma - se sklenicí na víno a na vodu. Skleničky se ukládají na pravou stranu od talíře. Jako první po ruce je sklenička na víno, za ní je umístěna sklenka na vodu. Skleničku na víno držte vždy za stopku, aby sklo nebylo špinavé od otisků prstů a také aby se nezměnila teplota vína.

UBROUSKY

Je-li k dispozici látkový ubrousek, rozložte si ho na kolena. Ženy by ho měly rozložit pouze na polovinu, muži ho rozloží celý. Ubrousek slouží k ochraně oblečení, ale také ho můžete použít k utření úst. Poté, co skončí večeře, ubrousek ohněte tak, aby nebyla špína vidět a položte na stůl. Papírový ubrousek leží na levé straně od talíře, po dojedení ho dejte do talíře.

          Jídelní sada, český porcelán, pomněnky, Leander, 25 d_5 Kroužek na ubrousky, český porcelán, Palouček z Louček, Leander_2 Talíře (3)

Doufáme, že vám těchto pár rad pomohlo a až budete příště prostírat stůl, tak už budete vědět, jak na to.