❗❗Velká výprodejová akce je tu! Vyberte si soupravy i kusový porcelán se slevou až 50 %. Všechny produkty najdete v níže uvedené kategorie "Slevy až 50 %. Platí jen do výprodání zásob, případně do 5. 5. 2024. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost.

Užijte si hygge!

Dny se krátí, začíná být sychravo a listí ze stromů se pomalu snáší k zemi. Máme potřebu se více zachumlat, popíjet teplé nápoje a třeba si zapálit pár svíček. V Dánsku má tahle potřeba - udělat si útulno a příjemno a případně strávit tento čas s přáteli - dokonce samostatné jméno: hygge.

Ve skandinávských zemích panuje obvykle drsné klima. Obyvatelé těchto končin se proto velmi soustředí na to, aby si ve svých domovech vytvořili hřejivou atmosféru a rozmary počasí pozorovali zpoza okna, zabalení do teplé deky, případně od stolu plného zahřívacích dobrot. Dánové jsou podle průzkumů nejšťastnější lidé v Evropě, zároveň se nejvíce setkávají s přáteli a rodinou a jsou nejméně vystresovaní. S největší pravděpodobností za to může právě hygge, které může mít více významů – od „umění vytvářet sounáležitost“ po “vyhledávání všeho, co nás uklidňuje“ nebo „útulno na duši“.

Tento koncept inspiroval i české výrobce porcelánu, kteří navrhli nádobí evokující příjemnou hřejivou atmosféru při stolování. Talířům, hrnkům či miskám dominují jednoduché tvary a dekory, které připomínají skandinávské motivy  - tečky, vlnky nebo zjednodušené florální obrazce. Tento porcelán se dá využít jak při víkendové prodloužené snídani s partnerem, tak pro večeři s přáteli, připravenou paní či pánem domu. Díky praktickým tvarům jsou však všechny kousky použitelné i pro dny všední, jsou odolné a vhodné do myčky nádobí.

Svůj den můžete začít s miskami, ze kterých si budete vychutnávat vaše oblíbené müsli nebo ovesnou kaši. Do větších hrnků se vejde čaj nebo větší mléčná káva a oběd nebo večeři můžete servírovat na jednoduchých talířích. Odpolední kávu pak připravíte do konvice, ke které si přidáte nejen šálky, ale i mlékovku nebo cukřenku.

Výrobky v severském stylu nabízí porcelánová manufaktura Leander, která vytvořila speciální řadu pod názvem HyggeLine.