💙⏳Získejte slevu 10 % na všechny produkty z kolekce Valbella - na sady i kusový porcelán. Stačí zadat kód Valbella. Platí JEN od 26. do 28. 4. 2024.⏳

JAK PROSTŘÍT VÁNOČNÍ STŮL

Už se nemůžete dočkat, až zasednete k vánoční tabuli a pustíte se do všech lákavých dobrot? Nejen chutné pokrmy, ale i svátečně prostřená tabule, dodává Vánocům magickou atmosféru. 

UBRUS A BĚHOUN

I když běžně ubrus nepoužíváte, na Vánoce ho přeci jen vytáhněte ze skříně. Látkový ubrus dodá každé prostřené tabuli nádech luxusu a stůl bude působit slavnostněji. Vhodnou volbou je ubrus bílý, béžový nebo krémový. Tyto barvy se nejsnáze kombinují s nádobím a dekoracemi.

Stůl můžete doladit běhounem, který by měl barevně ladit s ubrusem. Středový pás se nejvíce hodí na stoly v obdélníkovém tvaru. Stůl opticky rozdělí a také se vám snadněji bude rozmisťovat další dekorace a prostírání. Běhoun můžete použít i samostatně bez ubrusu, například pokud doma máte nějaký krásný masivní stůl a nechcete, aby ho ubrus zakryl.

PROSTÍRÁNÍ

Aby toho textilu nebylo málo, na vánoční tabuli by nemělo chybět látkové prostírání. To by mělo barevně ladit s běhounem. Prostírání nejenže vypadá pěkně, ale je to samozřejmě i praktická záležitost, takže na něj určitě nezapomeňte. Vyhněte se plastovému prostírání a s barvami to nepřehánějte. Na stole by měly být dvě, maximálně tři barvy, jinak by celá tabule působila příliš divoce.

NÁDOBÍ

Co se týče nádobí, důležité je, aby k sobě ladilo, tedy aby pocházelo z jedné sady. Pokud budete mít každý talíř jiný, nikdy to nebude vypadat dobře.

Mezi tradiční vánoční barvy patří červená a zelená. Chcete-li nádobí s typicky vánočním motivem a klasickými barvami, podívejte se na talířovou soupravu ozdobenou dekorem perníčků. Toto kouzelné nádobí dodá tu pravou sváteční atmosféru. Nezapomeňte pod talíře schovat šupinku z kapra, aby se vás po celý rok držely peníze.

Etažér, světlé dřevo, porcelán, Vánoční perníčky, Leander_22 Konvice kávová_čajová, porcelán, Vánoční perníčky, 1,20 l, Leander.jpg_3 Šálek s podšálkem, porcelán, Vánoční perníčky, 0,20 l, Leander_3

Vánoční nádobí vůbec nemusí být ve vánočním dekoru. Klidně můžete sáhnout po čistě bílé soupravě. Pokud ji zkombinujete například se zlatými doplňky, bude to vypadat fantasticky. V případě, že zvolíte jednoduchý jídelní servis, můžete si více vyhrát s dalšími barvami a nemusíte se bát ani výrazných odstínů, k bílé se totiž hodí všechno.

Příjemným kompromisem je decentní dekor na bílém podkladu. Kolekce HyggeLine ozdobená červenou krajkou má tak trochu vánoční nádech, ale i přesto ji bez problémů můžete používat během celého roku. HyggeLine je k dostání ve více barevných variantách, jako například v modré nebo šedé, takže si vybere každý.

HyggeLine - červená HyggeLine - modrá HyggeLine - šedá

Co by nemělo na stole chybět, je mísa na polévku. Terina nejenže uchová vaší oblíbenou sváteční polévku dlouho teplou, ale také díky ní bude tabule vypadat elegantně. Důležitou součástí prostřeného stolu je i porcelánová mísa na bramborový salát.

Mísa salátová čtyřhranná, český porcelán, 26 cm, fialky, Ribby Natálie, mísa polévková, 2,7 l, cibulák, porcelán Thun -malý

Jaké barevné kombinace na Vánoce preferujete? A už víte, jak letos budete prostírat?