💙⏳Získejte slevu 10 % na všechny produkty z kolekce Valbella - na sady i kusový porcelán. Stačí zadat kód Valbella. Platí JEN od 26. do 28. 4. 2024.⏳

VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ INSPIROVANÉ DOBOU MINULOU

Vánoční tradice k tomuto magickému období neodmyslitelně patří. Některé se už bohužel nedodržují, ale jiné se dochovaly dodnes. Součástí svátečních zvyklostí je i slavnostně prostřená tabule. Na Vánoce se vždy používalo to nejkrásnější a nejkvalitnější nádobí, a to platí i v dnešní době. Stará dobrá klasika v podobě cibuláku, silnostěnného porcelánu nebo květinových dekorů nikdy nevyjde z módy. I dnes pořídíte stejný porcelán, jaký se používal dřív.

TRADICE

Sudý počet talířů a šupinu pod ně

Jedním ze zvyků, který se v mnoha domácnostech dochoval dodnes, je počet talířů u stolu. Traduje se, že stůl by měl být prostřený pro sudý počet lidí. V případě, že vám jeden strávník chybí, prostřete talíř navíc. Říká se, že pokud je na stole lichý počet talířů, tak se další rok rodina nesejde u stolu celá. Někdy se také jedno místo připravilo pro případ, že by do domu zavítal neočekávaný host.

Nezapomeňte pod talíře schovat šupinu nebo minci. Tím byste si měli zajistit hojnost peněž po celý další rok. S tím také souvisí to, že od stolu by se nemělo během večeře vstávat. Říkalo se totiž, že kdo od jídla odejde, už k němu příští rok nezasedne.

Ochrana ovcí i rodiny

Naši předci například obmotávali provaz nebo řetěz kolem nohou stolu, čímž si chtěli zajistit to, že se celá rodina příští rok sejde. Také věřili, že tím ochrání svoje stádo ovcí před vlky nebo jiným nebezpečím. Zajímavým zvykem bylo pokládání různých věcí na rohy stolu. Bochník chleba na jednom z rohů měl zajistit dostatek jídla pro rodinu. Na další roh stolu se dávaly peníze, na třetí ošatka s plodinami, které rodina vypěstovala. Nezapomínalo se ani na zvířata, takže na poslední roh byla umístěna miska obsahující zbytky pro slepice a dobytek.

Kapr je novinka z 19. století

Kapra byste na stole hledali zbytečně. Dříve totiž byly ryby považovány za postní jídlo. Na typickém smaženém kapříkovi si lidé začali pochutnávat až v 19. století. Co naopak nesmělo na stole chybět, byl houbový kuba, hrách, sušené ovoce nebo vánočka tvarem připomínající Ježíška v peřince. Šlo o symbol nového života.

VÁNOČNÍ NÁDOBÍ

Silnostěnný porcelán vydrží po generace

Silnostěnný porcelán dávaly na vánoční stůl už naše babičky. Vyniká totiž svojí vysokou životností. Díky tomu se odolné nádobí často dědilo z generace na generaci. Kvalitní silnostěnný porcelán nabízí karlovarská porcelánka G. Benedikt. Dekory, které vás okamžitě přenesou o několik let zpátky, jsou například Modrá Valbella nebo Modré kytičky. Samozřejmostí je i bílá klasika. Tou nikdy nic nezkazíte.

Valbella bílá, G. Benedikt MODRÉ KYTIČKY, G. BE

Cibulák nezklame

Cibulákový vzor je nadčasový a na vánoční tabuli patří. Ale protože i porcelánky musí jít s dobou, vyrábí nejenom nádobí, ale také různé doplňky s tradičním cibulovým dekorem. Sáhněte po aromalampě, malém svícnu ve tvaru ryby i velkém luxusním solitéru, který na stole vynikne.

 svícen, fialky                Svícen adventní                  Svícen, cibulák222

Hrnečky jako od babičky

Hrnečky s motivem hus, ovoce nebo květin jsou nezapomenutelnou klasikou přetrvávající v mnohých domácnostech dodnes. Jestliže se vám některý z oblíbených hrnečků rozbil, nezoufejte, seženete ho i v dnešní době. Vánoční horká čokoláda, kakao, čaj, velká káva. To vše si z hrnků vychutnáte spolu s pořádnou dávkou retra. Tyto porcelánové skvosty jsou také parádním vánočním dárkem nejen pro milovníky starých dobrých časů, ale i kvalitního porcelánu.

husy, Karel,2    Ovoce, Karel,22

Zlatý okraj dodá nádobí punc luxusu

Porcelánové sady se zlatým okrajem jsou známkou luxusu, elegance a na slavnostní štědrovečerní večeři jsou jako dělané. Pořiďte si přesně takovou talířovou soupravu, jakou vaše babička nebo maminka každoročně na Vánoce vytahovala ze skříně.

HÁZENKA, ZLATOSabina, KobaltAndělská křídla

 Máte doma váš rodinný poklad v podobě slavnostního vánočního servisu?