Využijte akce "Doprava zdarma". Platí od 29. 3. do 2. 4. 2024 u nákupů nad 1 000 Kč při zadání kódu JARO, u nákupů na Slovensko od 40 EUR při zadání kódu JARO1. Vyberte si.

PORCELÁNOVÉ NÁDOBÍ PRO STARŠÍ DĚTI

V tomto článku se budeme zabývat nádobím z porcelánu pro starší děti. Batolata s oblibou hází jídlo i nádobí na zem, takže je jasné, že jim do rukou porcelán nepatří. Ale pro starší dítka, která už tuto zálibu nemají, je porcelánové nádobí ideální. Porcelán pro děti je zdravotně nezávadný, dlouho vydrží, dá se bez problémů ohřívat v mikrovlnce a mýt v myčce.

JAKÝ MATERIÁL VYBRAT

Mnoho rodičů pořizuje plastové nádobí. To je vhodné především pro malé děti a miminka. Při výběru vždy dbejte na to, aby plastové nádobí mělo certifikát zdravotní nezávadnosti. Rozhodně byste se měli vyhnout výrobkům z melaminu. Z melaminového nádobí se totiž může po zahřátí, například v mikrovlnné troubě, uvolňovat rakovinotvorný formaldehyd. Z tohoto materiálu jsou vyráběny třeba i naběračky a obracečky, i těm se vyhněte a rozhodně je při vaření nepoužívejte. Stejně tak dejte pozor, aby nádobí neobsahovalo Bisfenol A. Vhodným materiálem je dřevo, sklo, porcelán, eventuálně nádobí z bambusu bez obsahu olova, PVC a ftalátů.

ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST PORCELÁNU A BEZPROBLÉMOVÉ POUŽITÍ V MIKROVLNCE I MYČCE

U českého porcelánu máte naprostou jistotu zdravotní nezávadnosti. Přesvědčit se můžete díky certifikátům, kterými porcelánky disponují. Takovým ověřeným výrobcem je například porcelánka Thun, Dubí nebo Leander.

Malé děti často nějaké jídlo nedojí a tak je důležité, aby se dalo znovu ohřát. S porcelánem se toho bát nemusíte. Dá se bez problémů ohřívat v mikrovlnce. Stejně tak hravě zvládá i myčku na nádobí. S dětmi je každá ušetřená minuta drahá, takže mytí nádobí v ruce, nebo přendávání jídla z jedné misky do druhé, už nemusíte řešit.

PORCELÁN VYDRŽÍ KRÁSNÝ PO DLOUHÉ ROKY

Plastové nádobí se časem může obarvit či poškrábat, ale s porcelánem nic takového nehrozí. Porcelán je vysoce odolný materiál, takže škrábance ani barva nemají šanci. Také se často stává, že plastové či dřevěné nádobí „načichne“ nějakou výrazně aromatickou potravinou. Ale ani tuto nepříjemnost s porcelánem vůbec nemusíte řešit, tento materiál do sebe žádný pach nenatáhne.

VESELÉ DĚTSKÉ OBRÁZKY NAMOTIVUJÍ DĚTI K JÍDLU

Co se týče motivů, tak na trhu dnes koupíte už prakticky cokoli, od roztomilých zvířátek po známé hrdiny filmového plátna. Mezi nejoblíbenější české kreslené postavičky se řadí Krteček. Ten na své popularitě rozhodně neztrácí a milují ho děti napříč generacemi. Mezi další oblíbence patří Večerníček ze stejnojmenného dětského seriálu, na který se potomci rádi dívají před spaním. Jedinečným skvostem je dětský porcelán s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Kresby jsou inspirované knížkami jako je Honzíkova cesta nebo Alenčina čítanka. Tento porcelán zaručeně zaujme nejenom děti, ale i dospělé, kteří si díky němu připomenou vlastní dětství.

NEKUPUJTE NÁDOBÍ NA TRŽNICÍCH

I když ceny na tržnicích a levných čínských e-shopech mohou být lákavé, nikdy si nemůžete být jisti, že to, co vám prodejce tvrdí, je skutečně pravda. Raději nakupujte od ověřených firem, nejlépe z Evropy (nebo rovnou z České republiky).

Česká obchodní inspekce i Ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizují seznam zakázaných výrobků. Rozhodně není od věci se na něj ještě před nákupem podívat.

 

  

Jaké nádobí pro děti máte doma?