❗❗Velká výprodejová akce je tu! Vyberte si soupravy i kusový porcelán se slevou až 50 %. Všechny produkty najdete v níže uvedené kategorie "Slevy až 50 %. Platí jen do výprodání zásob, případně do 5. 5. 2024. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost.

TERMÍNY ZE SVĚTA PORCELÁNU ANEB MOŽNÁ NEZNÁTE I.

Jako v každém odvětví i ve „světě porcelánu“ se vyskytují různé specifické pojmy, které ne každému jsou úplně jasné. A jak jste na tom vy? Víte, co si představit pod pojmy terina, prapor, nebo třeba šapo? Pokud ne, pojďme se s nimi a dalšími seznámit.

ŠAPO

Jestliže v názvu či popisku uvidíte výraz „šapo“, znamená to, že jde o soupravu šálku s podšálkem. Šapo můžete koupit pro jednu osobu – tedy jeden šálek a jeden podšálek, nebo si pořídit rovnou celou soupravu a pohostit tak několik návštěvníků.

      

PRAPOR

Slovem „prapor“ se označuje okraj talíře. Talíře mohou mít široký či úzký prapor, vyrábí se i modely zcela bez praporu. Záleží na vás, čemu dáváte přednost.

  

TERINA

Pokud jste někdy servírovali polévku z velké porcelánové mísy položené uprostřed prostřeného stolu, pak jste použili terinu. Polévková mísa je opatřena uchy pro snadné přenášení a pokličkou, která zajistí, že vám dobrota tak rychle nevychladne. Porcelánová mísa na polévku se používá spíše ke slavnostnějším příležitostem, například na Vánoce či při rodinných obědech.

       

KLUBOVÝ TALÍŘ

Klubový talíř je kulatý a velký, běžný průměr je 30 cm. Slouží jako podklad pro další talíře, tedy v podstatě nahrazuje prostírání. Obvykle se používá při významnějších událostech. Na klubový talíř se zpravidla pokládá ještě látkový ubrousek. Ten ho chrání před poškrábáním a mělký talíř díky němu neklouže ze strany na stranu. Máte-li doma takové talíře a jen vám leží ve skříňce, použijte je třeba jako servírovací tác na jednohubky.

        

 

OMÁČNÍK

Leckdo by si mohl splést omáčník s mlékovkou. Na první pohled se liší v tom, že mlékovka je obvykle vyšší, omáčník je spíše nižší a širší. Dle názvu je zřejmé, že slouží k nalévání omáčky. Omáčník rozhodně není zastaralá pomůcka, naopak je to dobrá vychytávka, protože si každý pohodlně nalije omáčky, kolik chce, a to přímo u stolu. Nemusíte řešit odbíhání k hrnci na sporáku a dolévání pomocí naběračky. Omáčník se dá využít i na různé dipy, dresinky, zkrátka na cokoli, co je potřeba nalít na talíř.

     

MLÉKOVKA

Mlékovce se též někdy říká mléčenka a slouží k nalévání mléka. Jde o malou konvičku, která je obvykle součástí kávové nebo čajové soupravy, ale samozřejmě je možné ji koupit i samostatně. 

     

ETAŽÉR

Etažér nebo také etažérka je stojánek, který se skládá z talířů a tyče. Obvykle má dvě, případně tři patra. Spodní patro je tvořeno největším talířem a směrem nahoru se velikost talířů zmenšuje. Etažér je praktická vychytávka na servírování vánočního cukroví, muffinů, jednohubek nebo zkrátka jakýchkoli zákusků. Nejvíce se používá při různých oslavách, dokáže ušetřit místo na stole a zároveň dodá servírování šmrnc.

                  

VAŘÁK

Tento velký porcelánový hrnek se pyšní objemem minimálně půl litru. Dopřejete si tak velkou dávku svého oblíbeného nápoje. Hrnek bývá často ozdoben tradičními motivy, jako jsou květiny, ovoce či cibulák. Zajímavostí je, že vařák je možné ohřívat na elektrickém sporáku nebo na kamnech, ale je velmi důležité dodržovat bezpečnostní zásady. Nikdy nepokládejte prázdný hrnek na zdroj tepla. Vařák se také musí ohřívat i chladit pozvolna. Po ohřátí hrneček nedávejte na příliš studenou podložku, ani do něj nelijte studenou vodu.

   

 BAŇÁK

Baňákem se nazývá buclatý hrneček, který zná asi každý z nás. Zaoblený hrnek je ideální pro každodenní používání a díky velkému oušku se pohodlně drží. Baňák můžete pořídit v různých dekorech, často je k mání s květinovým nebo cibulákovým motivem. Baňákem se také někdy nazývá zaoblená dóza na potraviny s dřevěným víčkem.

    

 Jsou ještě další "porcelánové termíny", které vám nejsou jasné?