💙⏳Získejte slevu 10 % na všechny produkty z kolekce Valbella - na sady i kusový porcelán. Stačí zadat kód Valbella. Platí JEN od 26. do 28. 4. 2024.⏳

TERMÍNY ZE SVĚTA PORCELÁNU ANEB MOŽNÁ NEZNÁTE II.

Přečtěte si pokračování článku týkající se méně známých porcelánových pojmů. První díl, ve kterém najdete pojmy jako vařák, šapo nebo prapor, si můžete přečíst zde.

TVAR

Kromě dekoru o podobě porcelánového nádobí rozhoduje také tvar. Proto, pokud si chcete sami z naší nabídky sestavit kolekci, věnujte i tomuto parametru pozornost, abyste potom nebyli rozčarovaní, když obdržíte porcelán stejného dekoru, ale jiného tvaru.

Mezi nejoblíbenější tvary patří Bernadotte, Ophelia, Saphyr, Tom, Mary-Anne a mnohé další. Konkrétní tvar si můžete zadat v našich filtrech a je i v názvu či popisu produktu.

KÓNICKÝ TVAR HRNKU

Kónický neboli kuželovitý tvar je u hrnečků velmi populární. Takový hrnek se postupně rozšiřuje směrem odzdola nahoru. Kónický tvar může mít nejenom hrnek, ale i váza.

      

DEKOR

Dekor je barevná ozdoba porcelánového nádobí – jednoduše řečeno, je to obrázek, který se na něm nachází. Mohou to být kytičky, puntíky, proužky, zkrátka cokoli, co zdobí jakýkoli porcelánový kousek. Dekorem může být i reliéfní zdobení. Reliéf vystupuje z plochy, stačí přejet prstem po nádobí a ihned ho ucítíte. Často se nachází na okrajích talířů v podobě různých vlnek či teček.

HÁZENKA

Jde o tradiční dekor objevující se na porcelánu už dlouhá desetiletí. Vyznačuje se drobným kvítím, které je na nádobí „rozházené“. Odtud vznikl název házenka. Nádobí s něžným květinovým vzorem pořídíte v mnoha barevných provedeních. 

     

CIBULÁK

Tradiční modrý cibulákový dekor zná asi téměř každý z nás. Zajímavostí je, že na něm nejsou žádné cibule. Plody připomínající cibuli jsou ve skutečnosti granátová jablíčka. Dále je cibulák ozdobený orientálními květinovými vzory. Co jednotlivé motivy představují? To se dozvíte v našem článku, který je věnován právě cibuláku.

     

HOTELOVÝ PORCELÁN

Hotelový porcelán je určen do gastro provozů, jako jsou hotely, restaurace, kavárny, cukrárny, školní jídelny i nemocniční jídelny. Je vyrobený ze silnostěnného porcelánu jednoduše proto, aby odolal větší zátěži. Hledáte-li porcelán, který něco vydrží, klidně sáhněte právě po tomto speciálním nádobí. Oblíbená je retro kolekce Benedikt, která vám připomene staré dobré časy. Dáváte-li přednost bílé klasice, jsou tu například kolekce Optimo nebo Praha. Jako na ranči si budete připadat s nádobím Country Range a moderní domácnosti zase ocení designovou kolekci Lifestyle plnou netradičních barev.

       

PIÁL

Slovo „piál“ vám pravděpodobně nic neřekne. Možná vás ale překvapí, že ačkoli zní toto pojmenování exoticky, vlastně jde o běžnou misku na silnější noze. Piál je vhodný na každodenní použití a můžete do něj dát cokoli.

 

Doufáme, že vám tento článek pomohl a od teď už při výběru nového nádobí nebudete tápat. Nebo je ještě nějaký termín, jehož význam byste chtěli objasnit? Ozvěte se nám. Rádi vám poradíme, stejně tak i pokud váháte s výběrem konkrétního nádobí.