MALOVÁNÍ NA PORCELÁN: ZÁBAVNÁ AKTIVITA PRO DĚTI I DOSPĚLÉ

Malování na porcelán je perfektní aktivita pro děti, které mají rády všechny kreativní výzvy. Bílé porcelánové nádobí doslova vybízí k tomu, ozdobit ho veselými obrázky a vytvořit něco hravého a barevného. Děti se při malování nejen zabaví, ale rovněž trénují trpělivost a jemnou motoriku. Také je bez pochyb jasné, že z vlastnoručně malovaného talíře bude každé jídlo chutnat mnohem lépe.

NEŽ SE PUSTÍTE DO MALOVÁNÍ

Až budete vybírat, jaký kousek ozdobíte, rozhodně zvolte bílý porcelán. Na něm totiž nejlépe vynikne jakýkoli umělecký výtvor. Pořídit můžete čistě bílý nebo třeba s jemnou linkou na okraji. Než se vrhnete do práce, nádobí předtím důkladně umyjte saponátem, nesmí být mastné. Při malování se snažte nedotýkat místa, na které kreslíte, opět kvůli mastnotě.

Existuje několik druhů barev, jenž lze obvykle použít na porcelán, ale i sklo či keramiku. Rozdělují se podle toho, zda se musí vypalovat v troubě, či jestli stačí nechat je uschnout na vzduchu. Barvičky vypálené v troubě jsou trvanlivější a více toho vydrží.

FIXY NA PORCELÁN

Pokud máte doma menší děti a hledáte něco snadného, s čím si bez problémů poradí, tak rozhodně sáhněte po fixech. Rozdělují se na vypalovací a nevypalovací. Vypalovací fixy se vypalují v troubě a díky tomu jsou odolnější. Jestliže si zvolíte tento druh fixy, tak dbejte na to, abyste použili porcelán, případně varné sklo. Tenkostěnné skleněné vázičky do trouby rozhodně nepatří. Nevypalovací fixy stačí pouze nechat uschnout na vzduchu podle návodu. U těch je ale potřeba počítat s tím, že drsnější zacházení jim uškodí.

BARVY NA PORCELÁN V KALÍŠKU

Barvy na porcelán jsou v kalíšku a nanášejí se štětcem. Jsou vhodnější spíše pro větší děti nebo pro dospělé. Práce s nimi je přeci jen obtížnější. Pro začátečníky je nejlepší zvolit talíř, eventuálně podšálek. Na rovné ploše se mnohem lépe pracuje a barva nestéká jako v případě hrnečků. I tyto barvy se zpravidla vypalují v troubě. Benefitem je, že barvičky lze mezi sebou míchat a vytvořit si tak nepřebernou škálu odstínů.

BARVY NA SKLO SE MOHOU POUŽÍT I NA PORCELÁN

Barvy na sklo jsou zábavné, hravé, kreativní – většina dětí na ně prostě nedá dopustit. Věděli jste, že barvami na sklo je možné ozdobit i porcelánové nádobí či kachličky v koupelně? Obrovskou výhodou, kterou dozajista ocení hlavně rodiče, je to, že barvy na sklo jdou snadno sloupnout. Takže se nemusíte bát, že by výtvor vašeho potomka zůstal na daném místě už na věky věků. Bílý porcelán a barvičky na sklo jdou skvěle dohromady. Potomek si může zkrášlit třeba misku na snídani nebo hrníček na oblíbený čaj. A co kdyby vyrobil dárek pro babičku či dědu? Určitě budou mít velkou radost, jak obdarovaní, tak malý kreativec.

OZDOBTE SI KOŘENKY

Malování na porcelán rozhodně není jen pro děti. Všechny kreativní duše se na nádobí mohou vyřádit dle vlastní fantazie. Fixami snadno popíšete nádoby na potraviny či kořenky. Vytvoříte si tak osobité popisky, které v každé kuchyni vyniknou. Chcete-li spíše něco decentnějšího, volte klasickou černou barvu. Jestliže se nebojíte veselých barviček, tak směle do toho. Na dózy je možné nakreslit i různé obrázky třeba podle toho, jaké potraviny se v nich ukrývají.

V případě, že chcete vlastnoručně ozdobený porcelán darovat jako dárek, je dobré si nejprve motiv předkreslit na průsvitný papír. Ten pak jednoduše přilepíte izolepou, obkreslíte obrys tužkou a následně obtáhnete barvičkami na porcelán. Máte tak jistotu, že obrázek či nápis bude vypadat přesně tak, jak má.

        

Už jste malování na porcelán zkoušeli? Možná je ten správný čas to zkusit…