🚨 Sleva 10 % na veškerý porcelán značky Thun 1794. Zadejte kód THUNA a vybírejte. Akce platí od 17. - 21. 4. 2024. Užívejte stolování s kvalitním českým porcelánem. 🍽️ ✨

PORCELÁNOVÉ VÝLETY

Také přemýšlíte, na jaký výlet se v létě vydáte? Co takhle prozkoumat hrady, zámky a muzea plná krásného porcelánu.

HRAD LOKET

Hrad Loket je více než 800 let starý, nachází v Karlovarském kraji a nabízí pestrou škálu zážitků pro děti i dospělé. Nedílnou součástí hradu je i výstava porcelánu a skla. Bohatá sbírka obsahuje porcelán z 19. a 20. století, zejména se jedná o kousky vyrobené porcelánkou v Horním Slavkově či Lokti. Pokochat se můžete například nádobím, figurkami, porcelánovými ručně malovanými hlavičkami dýmek, starými škrtátky z porcelánu nebo hlavičkami panenek. Také jsou zde vystaveny vzácné lázeňské pohárky z Vídně pocházející z 18. a 19. století. Dále ve sbírce uvidíte sklo z karlovarské sklárny Moser, ta je pro svoje sklářské umění známá po celém světě.

Na své si přijdou také všichni milovníci starožitného nábytku, historických zbraní i uměleckých děl, jako jsou obrazy, nástěnné malby, sochy a plastiky. K vidění je i autentické vězení včetně expozice útrpného práva. Tam uvidíte pohyblivé figuríny v životní velikosti, které podstupují nelidské mučení, to se dříve používalo pro vynucená přiznání viny. Pokud se vám na hradě bude opravdu hodně líbit, máte možnost si tam dokonce i uspořádat svatbu.

VÝCHODOČESKÉ MUZEUM V PARDUBICÍCH

Pardubice jsou známé díky lahodnému perníku a dostihovému závodu Velká pardubická. Ale to rozhodně není všechno. Ve městě je také krásný zámek, ve kterém sídlí Východočeské muzeum. V muzeu najdete více než 750 000 kusů sbírkových předmětů, takže je na co se dívat. Ve sbírce porcelánu a keramiky je více než 1 300 exponátů. Vystavené předměty jsou zaměřené zejména na dobovou dekorativní a užitkovou tvorbu. Nejčastěji si tedy budete moci prohlédnout talíře, mísy, konvice, džbánky, šálky, podšálky, figurky, ale i svícny či různé dózy. Nachází se zde jak historické předměty pocházející z 2. poloviny 18. století, tak i výrobky současných autorů. Kochat se můžete například keramikou ze 70. let 20. století nebo designovými kousky z 2. poloviny 20. století.

MUZEUM ČESKÉHO RÁJE V TURNOVĚ

Jestliže bydlíte v Libereckém kraji, nebo sem máte cestu, navštivte sbírku uměleckých řemesel v turnovském muzeu. Uvidíte zde především exponáty z oblasti severovýchodních Čech především z 19. a 20. století. Najdou se zde i významné historické skvosty z 16., 17. a 18. století. Obdivovat můžete předměty z porcelánu, keramiky, skla, cínu, textilu. Také uvidíte díla uměleckých kovářů či drobné upomínkové předměty. Sbírka sice není příliš rozsáhlá, přesto stojí za vidění. Zhlédněte významné cechovní památky, výrobky z cínu, vzácné textilie a samozřejmě porcelánové exponáty.

Kromě porcelánu je zde k vidění i expozice horolezectví, archeologie, historie, mineralogie, zlatnictví a kamenářství či lidové kultury Pojizeří.

MUZEUM PORCELÁNU KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

Jeden ze závodů porcelánky Thun se nachází v Klášterci nad Ohří. Jen kousek od něj stojí zámek a v něm je muzeum porcelánu, které rozhodně stojí za to navštívit. Najdete v něm bohatou sbírku českého, ale i zahraničního porcelánu. Vzácný porcelán pochází ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Muzeum porcelánu v kláštereckém zámku zabírá neuvěřitelných 21 sálů. Kromě českého porcelánu si zde můžete prohlédnout i japonský, případně čínský porcelán, jenž pochází z  16. – 19. století.

Na výstavě se dozvíte, jak se český porcelán vyvíjel od jeho počátků, až do současnosti. Historie českého porcelánu sahá až do 90. let 18. století. Pokocháte se výrobky z Březové, Slavkova, Klášterce, Staré Roli, Lokte a dalších známých porcelánek.

Jestliže míříte na zámek v Klášterci nad Ohří i s dětmi, nenechte si ujít prohlídku pohádkových postaviček Vítězslavy Klimtové a výstavu loutek rodiny Kopeckých. Tato expozice se nachází ve sklepení zámku a zaručeně zaujme každého malého návštěvníka.

Tak už víte, kam v létě vyrazíte?