❗❗Velká výprodejová akce je tu! Vyberte si soupravy i kusový porcelán se slevou až 50 %. Všechny produkty najdete v níže uvedené kategorie "Slevy až 50 %. Platí jen do výprodání zásob, případně do 5. 5. 2024. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost.

JAK PROSTŘÍT SVATEBNÍ TABULI

Základem prostřené tabule je samozřejmě nádobí, skleničky a příbory. O tom, jak mají být tyto věci správně poskládané na stole, jsme už psali v tomto článku. Než se pustíte do prostírání, připomeňte si, na jakou stranu patří vidlička, nůž, lžíce nebo kam se dává talířek na pečivo.

V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na detaily a dekorace, které svatební tabuli rozzáří a ozvláštní. Pokud hostinu pořádáte v restauraci, hodně si tím ulehčíte práci. Personál se totiž postará o takové detaily, jako jsou například vyžehlené ubrusy. Jestliže jste se rozhodli pro domácí banket, o všechno se musíte postarat sami.

ORGANZA

Organza je látka vyrobená z jemné síťky, která se hodí na dekorování stolů. Asi nejběžněji se používá na obdélníkové stoly jako běhoun. Organzu stačí jen položit doprostřed stolu, případně je možné ji také různě zmačkat a tím vytvořit efektní výzdobu. Též se z ní často uvazují mašle na židle. Barevné škála tohoto materiálu je opravdu široká, takže si každý vybere podle svého vkusu. K dostání jsou také malé sáčky na různé upomínkové drobnosti, které můžete rozdat svatebním hostům na památku. Sáčky se prodávají již hotové, ale nepochybně si je zvládnete ušít i sami doma.

Běhouny na stůl jsou celkově velmi oblíbené. Samozřejmě se vyrábí i z jiných materiálů. Žádaný je tyl, satén, vlizelín, krajka, klasická látka. V posledních letech se roztrhl pytel se svatbami v přírodním stylu. V tom případě je ideální juta. Krásně vypadá kombinace juty s bílou krajkou.

ORIGINÁLNÍ PŘÍBORY

Kromě dekorace na stole jsou důležité i příbory. Příbory s nápisem „nevěsta“ a „ženich“ se budou na prostřeném stole vyjímat. Ale nejen to! Vyjma toho, že netradiční příbory ozvláštní slavnostní tabuli, tak vám navždy zůstane originální památka na váš svatební den. Takovéto jídelní náčiní je také neokoukaným tipem na svatební dar.

Budete-li hostinu pořádat doma, musíte se zásobit dostatečným množstvím nádobí. Při výběru porcelánu se raději držte hesla „v jednoduchosti je krása“. Na slavnostní svatební tabuli patří elegantní nádobí bez výrazného dekoru, ten by mohl působit rušivě. Aby se porcelán netloukl s ostatními doplňky na stole, sáhněte po osvědčené bílé klasice, eventuálně po nádobí v barvě slonové kosti. Chybu neuděláte s bílým nádobím ozdobeným jemnou zlatou linkou. Tato kombinace vypadá vždy dobře a dodá hostině nádech luxusu.

JMENOVKY

Nezapomeňte na jmenovky. Je to sice maličkost, ale rozhodně vám hodně pomůže. Nikdo nechce na svatbě řešit zmatek kvůli zasedacímu pořádku. Jste-li kreativní a umíte hezky psát, není problém si jmenovky vyrobit doma. Případně si je nechte včas natisknout.

BARVY

Obvykle se kombinuje bílá a nějaká výraznější barva. Většinou se organza, ubrousky, svíčky a další dekorace vybírají v podobné barevné kombinaci tak, aby spolu ladily. Pokud si tedy zvolíte například modrou, tak se jí držte, pouze si pohrajte s různými odstíny. Nekombinujte ji s dalšími výraznými barvami, stůl by působil přeplácaně.

Bernadotte, jídelní souprava, zlatý proužek3 Jídelní soupr. Sonáta, bílá krajka, slonová3jídelní soupr, bílá, český porcelán, Rose, Thun3

FOTOKOUTEK, DĚTSKÝ KOUTEK, SLADKÝ KOUTEK

Svatební trendy se rychle mění a momentálně jsou oblíbené různé koutky. Co se týče například dětského koutku, ten rozhodně oceníte v případě, že budete mít na svatbě hodně dětí. Určitě se vyplatí mít někde místečko, kde budou hračky a nejlépe i pověřená osoba, jež bude ochotná dítka pohlídat třeba v momentě, kdy se budou svatebčané společně fotit.  

Fotokoutek je jakékoli hezké místo naaranžované tak, aby se tam mohli hosté sami vyfotit. Součástí fotokoutku jsou různé vtipné rekvizity, tematická výzdoba, veselé doplňky. Svatebčané se na tomto místě sami fotí na své mobilní telefony. Jestliže ale chcete fotokoutek ještě trochu více vytunit, vsaďte na polaroid.

Sladký koutek neboli sweet bar je místo, obvykle stůl, plné sladkých dobrot. Na tomto místě se nachází všechny sladkosti, tedy i svatební dort. Svatební dort vystavený na krásném podnosu je samozřejmě hlavní dominantou sladkého koutku. Okolo něj jsou rozmístěné další dobroty. Populární jsou různé muffiny, cupcaky, dortová lízátka, zákusky, makronky, svatební koláčky a další pochutiny. Na servírování jsou ideální porcelánové etažéry nebo podnosy na nožce. Chybět nesmí ani dortová lopatka. Sladký koutek je skvělý hlavně v tom, že si svatebčané mohou sami vzít to, na co mají chuť. 

                MLKOVK~1   TALNAD~1   Talíř na dort Roseline.jpg2 

Jaká byla vaše svatební tabule, nebo jakou byste chtěli mít, jestliže vás svatba teprve čeká?